Vego tuinmaterialen

Veelgestelde vragen

Moet ik extra bestrating bestellen? Of het exact aantal m2

U moet altijd iets meer  bestellen dan u aan totaal oppervlakte nodig heeft. Afhankelijk van de vorm en het legpatroon zal er snijverlies ontstaan. Bovendien zal er tijdens de aanleg een tegel kunnen beschadigen. 

Waarom moet je met een voeg straten?

Tegels met strakke kanten of met een facet dienen altijd met een minimale voeg van 2 à 3 mm verwerkt te worden; dit i.v.m. het uitzetten van de tegels door warmte en kou. Hierdoor kunnen kantjes van de tegels afspringen. 

Getrommelde tegels kunnen met een kleinere voeg worden verwerkt, bij deze tegels vallen eventuele randbeschadigingen na verwerken niet op. 

Kan ik mijn tegels aftrillen?

Tegels mogen niet afgetrild worden. U dient het zandbed (cunet) zorgvuldig aan te brengen en af te trillen. Daarna dienen de tegels uitsluitend te worden gelegd. 

Hoeveel grind of split heb ik nodig?

Wij rekenen per m2 ca. 80 a 100 kg, dan heeft u een dekkende laag van ca. 5 cm dik.

Verwerkingsadvies

Lees voor verwerking van de materialen of er eventueel een specifiek verwerkingsadvies aanwezig is op de pakketten. Let op: verwerken is accepteren! 

Zijn alle bestratingsproducten kleurvast?

Bekend is dat bij veel betonbetratingen de kleur fletser wordt door UV straling, slijtage en weersinvloeden. Daarentegen zijn keramische tuintegel kleur- en slijtvast. 

Welke siertegels zijn krasgevoelig?

Betontegels met een vlak oppervlak kunnen in meer of mindere mate krasgevoelig zijn. Bij donkere betontegels vallen krassen meer op, hoe lichter en genuanceerder de tegels hoe minder een kras opvalt. Daarentegen zijn keramische tuintegels krasvast. 

Structuur en kleur nuances

Binnen de meeste series van tuintegels is sprake van variërende soorten en uitstraling, in sommige gevallen wel 8 tot 12 verschillende schakeringen. Getoonde monsters/afbeeldingen in folders, showborden en modeltuin zijn slechts een indicatie en kunnen geen reden zijn tot reclamatie. 

Witte vlekken op uw betonbestrating

Aan het oppervlak van betonbestrating is soms een witte uitslag zichtbaar (kalkuitslag). Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water en wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.

Kalkuitslag heeft geen negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van het betonproduct. Bovendien verdwijnt de uitslag op langere termijn vaak vanzelf. Een termijn voor de verdwijning is niet vooraf te stellen.

Ondanks alle zorgvuldigheid bij de productie van beton en de uitvoering van betonwerk, is dit verschijnsel niet volledig uit te sluiten. Kalkuitslag kan nooit een aanleiding tot weigering of reclamatie zijn.

Alg- en/of mosaanslag

Door vochtige weersomstandigheden kan het voorkomen dat er alg- en/of mosaanslag optreedt op bestrating. Hiervoor zijn anti-alg producten leverbaar welke zonder nabehandeling zorgen dat deze aanslag verdwijnt.

Gebruik geen hogedrukreiniger

Gebruik géén hogedrukreiniger voor het reinigen van betonsteen bestrating omdat deze de toplaag van de steen beschadigd. De steen wordt hierdoor ruwer waardoor deze sneller vervuiling en aanslag opneemt.

Mag er breuk / beschadiging in natuursteen zitten?

Het is achteraf moeilijk te bepalen, waar de schade precies is ontstaan. Immers schade kan ontstaan bij transport, lossen, uitpakken en/of bij de aanleg! Gezien de oorzaak van de schade soms lastig te bepalen valt, stellen wij dat schadepercentages tot 3% moeten worden geaccepteerd. Schades onder deze percentage, kunnen dan ook geen aanleiding geven tot 0mruiling/schadevergoeding. Houd er in dit verband rekening mee, dat enigszins beschadigde tegels altijd nog kunnen worden gebruikt om passtukken te zagen.

Wat moet ik doen bij een klacht?

Zodra u de bestelde materialen ontvangt kijkt u na of de materialen kloppen met het geen wat u heeft besteld. Ziet u op voorhand dat er beschadigingen aanwezig zijn of klopt de kleur niet, neem dan gelijk contact met ons op! Ga vooral niet bestraten, want verwerken is accepteren! Neem foto’s en stuur die op naar info@vegozwijndrecht.nl of info@vegonumansdorp.nl en met een begeleidende tekst.

Extra kosten die gemaakt worden voor het verwijderen en opnieuw bestraten zijn voor uw eigen rekening. Verwerken is namelijk accepteren. Bij onze leverancier zijn na het verwerken van dergelijke klachten geen reclamaties meer mogelijk.